header1

A parlament 2010-ben nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává a trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Veszprém megyében első alkalommal Tapolcán emlékeztek meg a Nemzeti Összetartozás Napjáról. Az eseményhez hat település tíz iskolája is csatlakozott.

A Batsányi János Gimnázium szervezésében a Balatonalmádiból, Devecserről, Pápáról, Sümegről, Zalahalápról érkező diákok, pedagógusok, valamint az érdeklődők a trianoni békediktátum kilencvenegyedik évfordulóján a Tamási Áron Művelődési Központban találkozhattak. A közönség elsőként Trianonnal kapcsolatos előadást hallhatott Czuczor Sándortól, a Balatonalmádi gimnázium nyugalmazott igazgatójától. Majd ugyanitt irodalmi felolvasó-délelőtt, művelődéstörténeti vetélkedő kezdődött, illetve magyar nyelvjárásokkal kapcsolatos kiállítást is nyitottak. A városi moziban ezzel párhuzamosan Matúz Gábor A legbátrabb város című filmjét vetítették. A Trianon-emlékhelynél immár hagyományosan a Tapolcai Kamarakórus nyitotta a megemlékezést. Délben, a Himnusz közös eléneklése után kezdődött a központi program, ahol Kovács Norbert, a megyei közgyűlés alelnöke mondott emlékező beszédet. A hatvannégy egykori vármegye földjéből egy-egy maréknyit tartalmazó Trianon-emlékhelynél Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke, Kovács Norbert alelnök, Császár László tapolcai polgármester, Sági István és Szalkai Zsolt önkormányzati képviselők helyeztek el koszorút.
Kovács Norbert a magyar nemzetet ért elképesztő igazságtalanságról úgy vélekedett, hogy az kilencvenegy év után is fájó seb a nemzet testén, amelynek traumáját lelkében hordozza minden magyar. A megyei közgyűlés alelnöke hangsúlyozta, a közös magyar anyanyelvet nem vehették el tőlünk, amely ma is összeköti népünket. Arra kell törekednünk, hogy egységes nemzet jöhessen létre, azonos jogokkal, az államhatárok feletti összetartozás biztos tudatával.