Ajándékok gyermekeknek

Karácsony közeledtével a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése által 1990-ben létrehozott Veszprém Megyei Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány legutóbbi, novemberi ülésén három megyei szervezet kiemelt támogatásáról döntött.

A mintegy 900 ezer forint értékű, igényesen összeállított csomagokat a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház udvarán adta át az adományozó közalapítvány képviseletében Tábori Ferenc a kedvezményezetteknek. A színes csomagok a többi között bluetooth hangszórót, kifestő könyvet, színes ceruza készletet, karácsonyi plüss figurát és ünnepi tollakat rejtettek, a meglepetéseket pedig a Csolnoky Ferenc Kórház Gyermekosztálya, a tapolcai Veszprém Megyei ÉFOÉSZ Közhasznú Egyesülete valamint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Veszprém Megyei Kirendeltsége kapták és vihették magukkal, ezzel is örömet szerezve az intézmények kis lakóinak.

Az átadáson Tábori Ferenc a Veszprém Megyei Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány nevében arra is emlékeztetett, hogy a több, mint 30 éve működő szervezet évről évre hagyományosan támogatást nyújt a hátrányos helyzetű fiatalok számára és az elmúlt évek során számos egyesületet és civil szervezetet, valamint fiatalokkal foglalkozó intézményt támogatott. A meglepetéscsomagok most is jó helyre kerülnek és sok-sok kis gyermeknek szereznek majd remélhetőleg nagy örömet.

A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház gyermekgyógyászati centrumában évente mintegy hatezer fekvőbeteg és több tízezer ambuláns beteg fordul meg, s bár az ellátás stabilan működik, nincs szakorvoshiány sem, mégis a napi gyógyító tevékenység mellett kevés ideje van az orvosoknak, a szakdolgozóknak a gyermekek szórakoztatására. Ezért is van nagy jelentősége a Megyei Ifjúsági Közalapítvány felajánlásának, hiszen ezek az ajándékok a szakdolgozók és orvosok munkáját segítik, könnyítik meg - fogalmazott az átadáson dr. Töreki-Vörös Ibolya, az egészségügyi intézmény főigazgatója.

adomany1

adomany2

adomany3

adomany3

adomany4

adomany5

adomany6

 

 

Indul a TOP Plusz Veszprém megyében is

1800 milliárd forintnyi pályázati forrást biztosít a kormány a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében, amely egyedülálló lehetőséget jelent a hazai települések számára- fogalmazott a TOP Plusz Veszprém Megyei Információs napján a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára. Oláh Gábor azt is közölte: a felhívások jórésze már elérhető, a következő hetekben 1000 milliárd forint értékben nyitnak meg pályázatokat, melyeket 2022. január 15-ig adhatnak be az önkormányzatok. Oláh Gábor szerint az eddigieknél is könnyebb és gyorsabb lesz a folyamat, hiszen egyrészt a települések a felhívások legtöbbjét már ismerik, másrészt a benyújtást követő 30+30 napon belül már döntés is születhet a benyújtott projektekről.
Több mint 73 milliárd forint, a következő majd 10 évben ekkora összegre pályázhatnak a Veszprém megyében működő önkormányzatok- tájékoztatott a megyei közgyűlés elnöke. Polgárdy Imre elmondta: a megyebeli települések az elmúlt 7 éves költségvetési ciklusban is eredményesen pályáztak, s bár vannak még futó projektek, azt már látni lehet, hogy több támogatást hívtak le 2020-ig a korábban tervezettnél. A megyegyűlés elnöke jelezte: az új TOP Plusz pályázati lehetőségeit tájékoztató fórumokon ismertették meg az elmúlt hetekben a járási székhelyeken a települési vezetőkkel, projektmenedzserekkel.
A TOP Plusz pályázatai teljes egészében előfinanszírozottak, vagyis a sikeres projektek megvalósítása önrészt nem igényel a kedvezményezettektől- hangzott el az információs napon.
Oláh Gábor helyettes államtitkár szerint az elmúlt 7 év bebizonyította, hogy jó döntés volt átalakítani a támogatási rendszert és bevonni partnerként a megyei önkormányzatokat valamint közreműködő szervezetként a Magyar Államkincstárt. A cél az, hogy jóval nagyobb sebességre kapcsolva a rendelkezésre álló forrásokat minél gyorsabban be lehessen forgatni a hazai gazdaságba, segítve annak újraindítását- tette hozzá Oláh Gábor.

IMG 8279

IMG 8281

IMG 8321

IMG 8330

IMG 8333

IMG 8345

Bővülő nemzetközi kapcsolatok

A napokban tartotta novemberi soros ülését a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése.
Az elmúlt évben Veszprém megyében összesen 2172 káresemény történt, ebből 782 tűzeset, 1390 műszaki mentés volt- derült ki Dányi Béla tűzoltó dandártábornok beszámolójából. A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője a hivatásos testület 2020. évi tevékenységéről tájékoztatta a megyegyűlés tagjait. A beszámolóból kiderül az is, hogy a műveletirányításhoz 14%-kal több bejelentés érkezett tavaly, mint 2019-ben. Szén-monoxid mérgezés gyanúja miatt összesen 46 alkalommal vonultak egységek lakossági bejelentésre, kéménytűz pedig 60 esetben történt. Tűzeset következtében 2020-ban 32 fő sérült meg és négyen hunytak el- áll a katasztrófavédelmi tájékoztatóban.
Testvérmegyei partnerséget köt Veszprém megye és a Kis-lengyelországi vajdaság- erről is döntött a megyegyűlés az ülés keretében. A testvérmegyei kapcsolat létrehozását Witold Kozłowski a Kis-lengyelországi vajdaság vezetője kezdeményezte- tájékoztatott Polgárdy Imre. A megyegyűlés elnöke úgy fogalmazott: ez a döntés méltóképpen tükrözi a lengyel-magyar barátság iránti elköteleződésünket, így kiváltképp megtisztelő, hogy a vajdasággal szoros kapcsolat kiépítésén dolgozhatunk a jövőben.
Polgárdy Imre szerint Veszprém megye és a Kis-lengyelországi vajdaság gazdasági-, kulturális-, és földrajzi hasonlósága jelentősen megkönnyíti majd a közös projektek lebonyolításának lehetőségét.
A megyegyűlés elnöke elmondta: a Kis-lengyelországi vajdaság Dél-Lengyelország területén fekszik,
a régió fejlett közlekedési infrastruktúrával, erős gazdasággal, továbbá gazdag kulturális és turisztikai látványosságokkal, természeti- és ásványi kincsekkel rendelkezik, valamint az oktatási és vallási területeken végzett tevékenysége is kiemelkedő. Mindamellett a vajdaság fontos szerepet tölt be az ország agrárgazdasági ágazatában is. A kimagasló szőlészeti és borászati ágazat éppúgy jellemző a régióra, mint Veszprém megyére, továbbá a vajdaság megyénk borai iránti elismerését méltán tükrözi, hogy 2006 óta képzési programok keretében látogatásokat szerveznek a badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetbe, valamint a somlói borvidék szőlészeteibe és pincészeteibe.
Az ülésen tárgyaltak még a képviselők a többi között Veszprém megye közösségi közlekedési helyzetéről, a megyebeli 4 és 5 számjegyű utak fejlesztési lehetőségeiről valamint Tájékoztató a Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programról, a programmal összefüggő gazdaságösztönző tevékenységekről.

megye 1

megye 2

megye 3

megye 4

megye 5

 megye6

Korszakváltás a településtervezésben címmel szakmai tájékoztatót tartottunk a Megyeházán

A Veszprém Megyei Önkormányzat 2021. november 3-án „Korszakváltás a településtervezésben” címmel szakmai tájékoztatót tartott a Megyeháza Szent István termében.
A rendezvény aktualitását az adta, hogy 2021 július 1-én hatályba lépett jogszabályváltozás jelentősen megváltoztatta a települési tervezés tartalmát, a korábban megszokott települési dokumentumok helyébe új típusú tervek lépnek. Módosulnak a települési tervek kidolgozása során az egyeztetéssel kapcsolatos előírások, és a jelenleg hatályos települési tervek alkalmazhatóságával kapcsolatos szabályok. Az egyeztetés során igénybeveendő E-TÉR egyeztető felület bemutatására is kitértünk szakmai rendezvényünkön, melyre rangos előadókat sikerült meghívnunk.
Vörösmarty Éva, a közgyűlés alelnöke megnyitóját követően Gombos Márk főosztályvezető (Miniszterelnökség) tartott tájékoztatót a települési tervek készítéséről, eljárási szabályokról, az ezzel kapcsolatos önkormányzati feladatokról. Előadásában kitért az új típusú településtervek támogatási konstrukciójára is, melynek aktualitását adja a közelmúltban megjelent pályázati kiírás.
Devecseri Anikó osztályvezető (Lechner Tudásközpont) az E-TÉR aktuális kérdései, az online egyeztető felület bemutatása címmel tartott előadást (anyaga megtekinthető itt).
Az idei évben is újra induló Év Balatoni Háza építészeti díjpályázatról tájékoztatást adott Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a bíráló bizottság titkára.
A rendezvényen megtekinthető volt az Év Balatoni Háza 2020 építészeti díjpályázat elismerésben részesült épületeit bemutató kiállítási anyag.
A szakmai rendezvényen megyénkből, valamint a szomszédos megyékből több mint 70 fő vett részt.

top01 1024

 top02 1024

  top03 1024

 top04 1024

  top05 1024

  • 8200 Veszprém, Megyeház tér 1

  • Telefon: (+36 88) 545 000

  • Telefax: (+36 88) 545-012

  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Nyitvatartás: H-Cs: 7:30-16:00 P: 7:30-13:30